Om man flyttar in i ett hus eller en lägenhet kan man ofta känna att badrummet behöver fräschas till. Ibland kan det rent av behöva helrenoveras. Mycket kan man göra själv om man är någorlunda händig men så kommer man till det där med elarbetet. Att börja riva i uttag, kablar och annat är definitivt inte något som rekommenderas om man inte har rätt kunskaper. Då är det ofta klokare att be om hjälp redan från början. Man riskerar inte bara att få en stöt själv, utan hela huset kan rent av brinna ner om det är något som inte kopplas rätt.

El och vatten

El och vatten är ofta inte en speciellt bra kombination. Vatten är en alldeles utmärkt ledare av ström och om en elkabel ramlar ner i badkaret är risken stor att den som badar inte bara får en stöt, utan rent av avlider. I badrummet förekommer en hel del vatten och fukt och det gäller alltså att den som håller på och kopplar verkligen vet vad denne håller på med. En elektriker ska ha särskilda behörigheter för att få koppla el i våtutrymmen och det kan vara bra att kontrollera att de här behörigheterna verkligen finns innan arbetet påbörjas.

Vad kan man göra själv?

Om man ska installera en tvättmaskin behöver den el. Om det finns ett jordat uttag i badrummet kan det ofta användas. Man bör dock inte dra en förlängningssladd från ett annat rum, inte ens bara för tillfälligt bruk. Om det rinner lite vatten på golvet, och sladden inte är helt isolerad kan den som trampar i vattnet råka riktigt illa ut. Det är inte helt lagligt att göra den här formen av eldragning. Om man ska koppla in en lampa i badrummet gäller samma sak. Är man det minsta osäker bör man kontakta en elektriker som kan hjälpa till.